A lelki egészség pszichológiája – Mivel foglalkozik a mentálhigiéné?

Úgy érzem, kevesen tudnak arról, hogy mi a mentáhigiéné, mivel foglalkozik a mentálhigiénés szakember.    Ezért ezt a témát, ha nem is járom körbe, nem is boncolgatom, rálátással segítem mindazokat, akiket érdekel vagy érint/het/  bármilyen módon. Tehát a mentálhigiénés szakember mivel, vagy kivel foglalkozik?

“A lelki egészség pszichológiája – Mivel foglalkozik a mentálhigiéné?” bővebben

Konfliktusok a munkahelyen

Problémák a munkahelyen. Mindenhol vannak. Mégis mit tudunk tenni annak érdekében, hogy “ne gyomorideggel” kezdjük meg a napot? Hol van a munkatársak és hol a vezető felelőssége? Mi tudja elősegíteni az együttműködést és hogyan lehet megelőzni azt, hogy elburjánzott konfliktusok nehezítsék meg a mindennapi munkánkat? Ezekről és további kérdésekről beszélgettünk ebben a rádióinterjúban.

“Konfliktusok a munkahelyen” bővebben

Hogyan segít az örömtréning?

Amikor megállunk az utcán egy ismerősünkkel beszélgetni, akkor leggyakrabban valamilyen panaszt hallunk, esetleg mi magunk is arról beszélünk. Alig látunk az emberek arcán mosolyt, alig hallunk nevetést. Mikor örültünk utoljára úgy tiszta szívből igazán? A gyerekeken ezt miért látjuk gyakrabban? Mit tanulhatunk tőlük és mit tehetünk azért, hogy meg tudjuk élni ezt felnőtt korunkban is? Erről beszélgettünk ebben a rádióinterjúban.

“Hogyan segít az örömtréning?” bővebben

Mi az a kötelékteremtés és hogyan segít jobban boldogulni a hétköznapokban?

Amikor nem tudok kapcsolatot teremteni, elveszítem emiatt a köteléket egy-egy élethelyzetben a másik emberrel, akkor valamilyen veszteséget élek át. Amikor ezt a veszteséget pedig sikertelenül kezelem, akkor megszakad a kötelék és ettől rettenetesen szenvedünk. Mit tudunk tenni azért, hogy köteléket teremtsünk és hogyan valósulhat meg ez a hétköznapokban? Ebben a rádióinterjúban hétköznapi élethelyzetekről és hétköznapi megoldásokról is beszélgettünk.

“Mi az a kötelékteremtés és hogyan segít jobban boldogulni a hétköznapokban?” bővebben

Hogyan küzdhetünk meg a home office kihívásaival munkatársként és vezetőként?

A vírushelyzet következtében sok munkahelyenek meg kellett lépnie a home office átállást. Hogyan érintette ez a munkavállalókat lelkileg és milyen hatással volt a családi működésekre? Mit tudunk tenni, amikor kimerültek a lelki tartalékaink? Hol van a vezetők felelőssége egy ilyen helyzetben? Ezekre és további kérdésekre kerestük a válaszokat és a megoldásokat ebben a rádióinterjúban.

“Hogyan küzdhetünk meg a home office kihívásaival munkatársként és vezetőként?” bővebben

(Don’t) hide the pain

Van egy nagyon megérintő élményem az agresszív kommunikációs stílus kapcsán. Amikor színészekkel dolgozom a tréningeken és a színész megjeleníti egy megbeszélésvezetéssel kapcsolatos helyzetgyakorlatban az agresszív kommunikációs stílusú vezetőt, akkor a résztvevők közben gyakran mosollyal az arcukon ülik végig az egyébként megrendítő eseményt. 

“(Don’t) hide the pain” bővebben

A lelki egészség érzelmi józanság alapú megközelítése – avagy mi mindenről szólhat egy addiktológiai – mentálhigiénés tanácsadás?

Mi a függőség vagy  szenvedélyprobléma? Mindenekelőtt   egy  megküzdési kísérlet a nehezen elviselhető valósággal. Márpedig  kinek ne lenne  nehéz   napjaink olykor bizonytalan valóságával megküzdeni, ahhoz alkalmazkodni,  pláne abban jól is lenni? 

“A lelki egészség érzelmi józanság alapú megközelítése – avagy mi mindenről szólhat egy addiktológiai – mentálhigiénés tanácsadás?” bővebben