Telefon

+36 30 217 7862 (17:00-20:00 között hívható)

E-mail

info@lelekkozpont.com

Az időpontok helyszíne

Baja, Mártonszállási út 98.

Úgy érzem, kevesen tudnak arról, hogy mi a mentáhigiéné, mivel foglalkozik a mentálhigiénés szakember.    Ezért ezt a témát, ha nem is járom körbe, nem is boncolgatom, rálátással segítem mindazokat, akiket érdekel vagy érint/het/  bármilyen módon. Tehát a mentálhigiénés szakember mivel, vagy kivel foglalkozik?

    Ha probléma van a mindennapi életben magammal, bármely családtagommal, munkámmal, munkatársammal, főnökömmel, ha nem érzem jól magam a bőrömben bármi oknál fogva, felmerül a kérdés, hogy kihez, milyen szakemberhez fordulhatok  segítségért? 

   A mentálhigiéné “lelki tisztaságot” jelent. A lelki egészség védelmének a tudománya.

   Célja: A lelki egészség megőrzése, fejlesztése, de mindenekelőtt az egyensúly vesztésének megelőzése.

    A mentálhigiénés szakember egyetemi diplomával rendelkezik, de tevékenysége nem azonos a pszichológuséval. A szakember ismeri és használja azokat az eszközöket “amik segítségével támogatni tudja a hozzá fordulót abban, hogy” túllendüljön egy kritikus helyzeten, és megtalálja a megoldást a felmerülő, számára jelen állapotában megoldhatatlannak tűnő problémájára. Nem foglalkozik betegségek kezelésével, nem diagnosztizál és nem gyógyít.

   A lelki egészség felől közelíti meg a hozzá forduló, segítséget kérő és igénylő problémáját, tehát “olyan egészséges embereknek nyújt segítséget, akik elakadnak valamilyen lelki folyamatban, amit nem tudnak egyedül kibogozni, megoldani”.

A mentálhigiénés egészség összefoglalva: a testi, lelki, szellemi, szociális jóllét állapota.

 A mentálhigiénés munka pszichológiai prevenció, mely segítséget nyújt abban, hogy a jóllét állapota fennmaradjon vagy visszaálljon.

  Összegezve: a mentálhigiénés szakember segíti, hogy “az egyén képessé váljon saját problémájának a megoldására, erőforrásait, lehetőségeit kellő képpen felhasználja.”

A cikk szerzője Dr. Géczy Imréné Valéria, a Lélek Központ mentálhigiénés szakembere

Ajánlott cikkek