Telefon

+36 30 217 7862 (17:00-20:00 között hívható)

E-mail

info@lelekkozpont.com

Az időpontok helyszíne

Baja, Mártonszállási út 98.

Sokakat foglalkoztat a kérdés, hogy mi történik a párkapcsolati tanácsadáson? Hajdú Éva párkapcsolati tanácsadó kollégánk szemüvegén keresztül most te is betekintést nyerhetsz ebbe! 

Azzal keresett meg egy fiatalember, hogy elhagyta a partnere, amitől padlóra került. 
Egy korábbi ügyfelem ajánlotta a Lélek Központot, így kerültünk kapcsolatba egymással. Négy megbeszélésünk volt. Mi minden történik a párkapcsolati tanácsadáson? Ebbe nyerhetsz most betekintést! 

Az első szakasz a miértekről szól, hogy megértsünk a történtek okát.  Ekkor már nem csak egy történetet látunk, hanem az összefüggéseket is. Ekkor az erős önbecsülés 7 lépését hívtuk segítségül. Ekkor a férfi felismerte, mi nem működött a kapcsolatban és megtalálta saját fejlődési lehetőségeit is, ami talán ezen a ponton még fontosabb. 

Ekkor azt láttam rajta, hogy nagy nyomás alatt érezte magát, nem igazodott ki igazán a helyzetben. Azért is jött, mert visszajelzésre volt szüksége. Fontos volt számára, hogy mit tesz jól, vagy mit nem. 

Tapasztalataim szerint azért is fontosak ezek a megbeszélések, azért is fontos eljönni, mert az embernek óriási megkönnyebbülést hoz. Óriási terhet tudnak letenni azáltal, hogy dolgoznak a kérdéseiken, hiszen megértést, tudást, empátiát, elfogadást, megerősítést kapnak, valamint megoldási lehetőségeket fedeznek fel magukban. Átélik, hogy van kiút, és az erőt is megtalálják magukban. Ebben a folyamatban megtalálják az elvesztett egyensúlyt, megfelelő célokat képesek kitűzni maguknak. Ekkor már azon is dolgozunk, hogy milyen eszközök és lépések által éri el a céljait. 

Ezt követően megvizsgáltuk, milyen szabályok mentén működött közöttük a konfliktuskezelés és a kommunikáció. Megnéztük egyéni kapcsolódási-kötődési stílusát az ide vonatkozó eszköz által. 
A konfliktuskezelő-kommunikációs modelleken keresztül megtanulta, mi az, amire a leginkább érdemes figyelnie. 

Így válik képessé arra, hogy megértse a párkapcsolatok egyik sarokpontját, ami az érzelmi intimtás!
Beszéltünk félelmekről, ezért az ezzel összefüggő helyzeteket vizualizáltuk. 
Munkámban nagy hangsúlyt fektetek arra, hogy kezdjük el megismerni otthonról hozott, szüleinktől tanult mintáinkat is. Ennek segítségével már még jobban megértette a saját működését volt kapcsolatában. 
Mindez olyan tudás, amivel nem minden ember rendelkezik!

A megmérettetés egyik sarokpontja a Karácsony volt, másik sarokpontja pedig azok a ritka lehetőségek, ahol összefuthat volt partnerével. Ismerős? Ezeket a helyzeteket sikernek könyvelte el, mindig nagy sikerélmény számomra, amikor e-mailben utólag leírja egy-egy ügyfelem tapasztalatait azzal kapcsolatban, hogy megy tovább. 

Mi számomra szakemberként a legfontosabb tapasztalat mindebből? 
Az, amit elmondok a klienseknek is, hogy időben érkeznek. Nem évekig maradnak benne kapcsolati konfliktushelyzetekben, amivel az ember rombolja lelki egészségét. A fiatalok párkapcsolatában még nincs sok-sok megoldatlan feszültséghelyzet, nincsenek gyerekek sem, akiknek élhetetlen mintákat adnak át, ők mentálisan rugalmasak, könnyebben haladnak előre, mint azok a párok, akik sokkal később, sokkal több fájdalommal érkeznek.

Tapasztalom, hogy eljönni párkapcsolati tanácsadásra nem könnyű. Főleg a legelső alkalom szokott nagy kihívásnak bizonyulni. Azt szerettem volna itt megosztani a kedves olvasóval, hogy mennyi kézzel fogható eredmény születhet meg ebben a folyamatban, ami előre viszi az életünket és azt is, hogy mennyi felismerés és változás történhet egy biztonságos közegben.  

Hajdú Éva, a Lélek Központ párkapcsolati tanácsadója

Ajánlott cikkek