Én-üzenet, és megváltozik a párkapcsolat!

Egy párkapcsolat nem kis kihívás. Az élet talán legnehezebb feladata. Nem csak a pénzünket kell belefektetni, hanem a személyiségünket is. Egy közös élet a tények-vágyak-lemondások-állandó fejlődés terepe. A legvagányabb önismereti kurzus. 

Vannak hozzá eszközök, amelyek használata megkönnyíti, széppé teszi két ember életét. Az egyik ilyen eszköz az ÉN-üzenet.

Az  ÉN-üzenetben „én”-nel kezdődő mondatot használunk. Ennek ellenkezője a TE-üzenet. Az ÉN-üzenet rólam szól elsősorban. Saját érzelmeimet, gondolatomat adom át neked. Saját megoldásaimat felajánlhatom neked. Fontos megemlíteni, hogy az ÉN-üzenet a valódi okokat, valódi információttartalmazza. Nézzünk egy példát:

Te-üzenet:

“TE már megint nem figyelsz rám!” vagy “Igazán észrevehetnéd végre magadat! Nem látod, mekkora kupleráj van itthon?”

Én-üzenet:

“ÉN azt szeretném, hogy legyen egy kis időd rám is. Kérlek, hallgass meg engem.” vagy “Az én dolgom minden itthoni munka. Nagyon fáradt vagyok. Elcsigázottnak érzem magam. Szükségem van arra, hogy te is részt vegyél ebben. Mibe tudnál beszállni?”

Te melyik mondatot hallod meg szívesen?

Az ÉN-üzenet lelke az őszinteség: saját érzések, saját gondolatok, saját álláspontom, sőt, megoldási javaslataim is lehetnek.

„CÉLSZERŰ ÉRZÉSEINKRŐL ŐSZINTÉN BESZÉLNI ÉS ÉRZÉSEINKTŐL ÍTÉLETEINKET KÜLÖNVÁLASZTANI.
(Elliot Aronson, szociálpszichológus)

Az ÉN-üzenet ad erre lehetőséget: a beszélő valóban különválasztja az érzéseit az ítéleteitől. Gondoljunk csak bele! Egy TE-üzenet általában nagyon erős ítélkezés: Nem is tudsz vezetni! Egy normális rántottát sem vagy képes csinálni? Már megint elfelejtettél valamit! Mi van veled, hogy mostanában rám sem nyitod az ajtót?

Nem nehéz érzékelni, hogy a TE-üzenetből mind az hiányzik, ami benne van az ÉN-üzenetben. Hiányzik a megoldás lehetősége. Hiányzik a másik bevonása! Ha én rád csapom az ajtót, nem biztos, hogy minden vágyad az, hogy benyiss hozzám!

Elliot Aronson szerint az ÉN-üzenet kinyitja az ajtót a másiknak, és beinvitálja őt. Mert az ajtót nem csak csapkodni lehet. Ez az ÉN-üzenet, amikor nem téged kritizállak, hanem először felvállalom magamat. Addig, amíg nem merjük magunk előtt feltárni, hogy mi bánt és miért, mit érzünk, mit gondolunk, amíg nem merünk a valódi okokról beszélni, addig egyre távolabb kerülünk a szükséges megoldástól is.

Az ÉN-üzenet használatát magam is igyekszem gyakorolni. Senki sem születik ezzel a tudással, de tanulhatom, gyakorolhatom, ha szeretném. Sokat ad nekem, mert a férjemmel való kommunikáció alapját jelenti.

Ez (és sok más hasonlóan jó eszköz)  a kapcsolatban számtalan pozitív következményt hozhat. Lássunk ehhez egy összehasonlítást!

ÉN-üzenet használata:

TE-üzenet használata:

Kompromisszumkötést, együttműködést segíti elő. Nő a feszültség. Csökken annak a lehetősége, hogy képesek vagyunk egyáltalán figyelni egymásra.
Erős önbecsülésünket, magabiztosságunkat, határozottságunkat fejlesztjük ÉN-üzenettel! Bár erősnek látszunk TE-üzenet használatakor, ez többnyire csak a látszat. A TE-üzenet rendszeres használata gyenge önbecsüléssel, önbizalomhiánnyal „ajándékoz” meg minket!
Őszinte kommunikáció, őszinte hozzáállás. Itt lehet csúsztatni, magyarázkodni, félrebeszélni.
Fejlődik a kapcsolatunk: jobban megismerjük egymást, egyre jobban kötődünk egymáshoz. A kapcsolat egyre nagyobb teher lesz. Elkezdjük dédelgetni a másik fél rossz tulajdonságát, és elfelejtjük, hogy jó tulajdonsága is van.
A különbségeket tudatosítjuk. Megismerjük jobban egymás álláspontját.  A „MIT LEHET”-ben gondolkodunk. Az akadályokat, problémákat hangsúlyozzuk. A „mit nem lehet” területén mozgunk.
A saját és társunk érzelmeit megértjük, megismerjük: az érzelmek közvetlen kifejezése nélkül nem tud élni egy kapcsolat. Könnyen felhozzuk a régi fájdalmakat, sérelmeket, amiknek nincs köze a jelenlegi konfliktushoz.
Elkerülhetjük a másik megbántását, sértegetését. A pozitív tartalom nélküli kritikára, leminősítésre nem szívesen adunk együttműködő reakciót.
Fejlesztjük, építjük a kapcsolatunkat. Leépítjük, megmérgezzük a kapcsolatot.
Elköteleződünk egymás iránt, felelősen bánunk egymással. Eltávolodunk egymástól. Nem vállaljuk fel a saját felelősségünket.

 

Ha érdekel, hogy milyen egyszerű, mégis fontos eszközökkel lehet szorossá tenni egy kapcsolatot, akkor tarts velünk Baján, a Lélek Központ Párkapcsolati kommunikáció tréningjén. Tudj meg többet IDE kattintva. 

 A cikk szerzője Hajdú Éva, Párkapcsolati-coach,  a bajai Lélek Központ szakembere.