Telefon

+36 30 217 7862 (17:00-20:00 között hívható)

E-mail

info@lelekkozpont.com

Az időpontok helyszíne

Baja, Mártonszállási út 98.

Hiszem, hogy a következő, tanulságos történet bátorítást és bizalmat adhat mindenkinek, valamint egy kis betekintést abba, mi mindenben és hogyan segíthet a mentálhigiénés foglalkozás.

Egyszer egy hölgy kérte a segítségemet. Megjelenése kifogástalan volt, ápolt, jól öltözött, aki érzékelhetően nagyon feszült volt és szorongott.    

A beszélgetésünk nehezen indult, ahogy ő mondta, “Nem tudom, honnan vagy hogy kezdjem”. A válaszom és a megnyugtató légkör hatására kezdett megnyílni. Nehezen, de megfogalmazta problémáját.

Elmondta, mostanában “nagyon kiabálós lett” , mindenért üvöltözik a két gyermekével, olyan dolgokat követel meg tőlük, ami még egy felnőttnek is sokszor nehezére esik. Számomra érthetővé vált, hogy kényszeres takarító, ragaszkodik az “elvágólag álljon minden a helyén”, és ez a játékokra, iskolai felszerelésekre is vonatkozott. Ezeket az elvárásokat teljesítették nehezen, visszakiabálásokkal, ajtó csapkodásokkal a gyermekei. Hangos volt az otthonuk. Az idősebb nem tudott tanulni, a kisebb sírt és dacoskodott. Ilyen otthonba érkezett haza a férj, aki a csendet és a nyugalmat szerette és nem csak a munkájában, hanem az otthonában is. Ez a légkör, mely már állandósult és a mindennapjaik része lett, a férjét is ingerültté tette.  A feleség  a munkáját is nehezebben látta el, egy saját  céget vezetett, ahol a beosztottjaival nem lehetett sem türelmetlen, sem “kiabálós”.

Közös munkánk megfogalmazott célja és feladata, kideríteni, mi okozta ezt a változást a magatartásában, és megtalálni azt a módot, amellyel ismét élhető, nyugodt lesz a családi fészek légköre. Nyolc alkalommal találkoztunk. Nem könnyű beszélgetések során, kezdetben sok, később már  kevesebb segítséggel látta és érezte, hogy  kivel, kikkel kéne a rendet  és az elvárt munkának a kivitelezését  megkövetelni.  Rájött, hogy a munkatársai és beosztottjai azok, akikkel egy vagy akár több alkalommal szükséges át- és megbeszélni, mit vár el tőlük, az ellenőrzés hogyanját és a nem elégséges munkavégzés követelményeit. 

Ez a felismerés “aha” élmény volt számára, megértette, hogy  mit kell másképpen megoldani, rájött, hogy lassan, de biztosan újra tanulja a covid, munkaerő hiány és más nehézség miatt a cég vezetését. A munkatársakkal való támogató, de nem kritikátlan beszélgetést, és azt, hogy a munkahelyi problémák okozta feszültségeket nem a gyerekeken, a családján vezeti le. 

Férjével, gyermekeivel sokat javult a viselkedése, elfogadóbb, ” halkabb” lett. Már nem zeng üvöltözésektől az otthona, ő is nyugodtabb, békésebb lett. A tisztaságot és a rendet most is megköveteli, de olyan módon ami mindenki számára elfogadható. 
Neki sikerült a lelki tisztaságát, a lelki egyensúlyát visszaszereznie úgy, hogy saját erejét, küzdőképességét mozgósította. Egy kis bátorsággal, szembenézéssel mindez lehetséges. Sokszor a kis dolgok a nagy dolgok. Mindig ér segítséget kérni. 

A cikk szerzője dr. Géczy Imréné Valéria, a Lélek Központ mentálhigiénés szakembere

Foglaljon időpontot a következő telefonszámon: +36302177862

Ajánlott cikkek