Az élet apró örömei – Miért nem vesszük őket észre?

Rohan a világ, vele rohanunk mi magunk is. A nagy nyüzsgésben észre sem vesszük, mennyi apróság vesz minket körül, ami örömöt okozhat számunkra.

Azt gondolom, hogy a boldogság legfelső fokát csak az képes elérni, aki észre tudja venni az élet apró örömeit. Hiába van valakinek luxustáskája, luxusautója, hiába eszik a legdrágább éttermekben nap, mint nap, ha nem tudja értékelni a napsütést, egy mosolyt vagy a párja érintését.

Ha ismersz kiegyensúlyozott embert, kérdezd csak meg tőle, mi okoz számára örömet! Én kíváncsiságból többször is megtettem. A válaszok nem voltak meglepőek.


„Az emberek, akik körülöttem vannak. A lehetőség, hogy ma is felébredhettem. A madarak csiripelése, mikor reggel kinyitom az ablakom…”


Valójában mindannyiunkat körülvesznek ezek az apróságok, melyek mosolyt csalnak az arcunkra vagy eggyel nagyobbat dobban tőlük a szívünk. Csupán a kor, a társadalom az, amely kiírtotta belőlünk a képességet, hogy láthassuk őket.

Gondolj csak bele: egy kisgyermeket hányszor látunk önfeledten kacagni csupán ha grimaszolunk neki egyet? Vagy egy pillangó után szaladni miközben önfeledten és boldogan mosolyog…

Ugye ismerős? Mi okozza hát azt, hogy felnőttként egyre kevesebbszer tudunk átélni ilyen pillanatokat? Hiszen látható, a képesség ott van bennünk. Azt gondolom, a magyarázat egyrészt az, hogy valamiért fontosabbnak tartjuk azokat a dolgokat, melyek a munkánkkal, egyéb teendőinkkel kapcsolatosak. A világ rákényszerít arra, hogy ezeket helyezzük előtérbe. Valóban így van ez? Emlékezz a bevezető gondolatra:


„A boldogság legfelső fokát csak az képes elérni, aki észre tudja venni az élet apró örömeit.”


Megengedni magunknak azt, hogy megéljük az élet apró örömeit, legalább olyan fontos (ha nem fontosabb…), mint határidőre elkészülni egy projekttel vagy rendbe tenni a lakásunkat.

Másrészt a negativitás központúság vezérel bennünket. Az általános gondolkodás szerint figyelmünket fordítsuk arra, ami rosszul működik, hogy javítani tudjunk benne. Szerintem figyelj azokra a pozitív történésekre, melyek körülvesznek és a negatívak automatikusan javulni kezdenek!

Kezdd kicsiben! Ahhoz, hogy ki tudj teljesedni a munkádban vagy magánéletedben, kezd azzal, hogy tudatosan megtanulod értékelni azt, amid van, valamint figyelj fel az apróságokra, amik örömet okoznak számodra. Ez egy öngerjesztő folyamat. Ha képes vagy arra, hogy figyelmedet tudatosan arra összpontosítod, hogy megleld ezeket az örömöket, valóban érezni fogod azt, hogy átjár az önfeledt boldogság. Kinek ne lenne szüksége erre?

 


Vásárold meg a H A P P I N E S S™ munkafüzetet, amely nem csak leírja, hanem a gyakorlatban is megtanítja többek között azt, hogyan éljük meg életünkben az apró örömöket. Kattints ide!