Telefon

+36 30 217 7862 (17:00-20:00 között hívható)

E-mail

info@lelekkozpont.com

Az időpontok helyszíne

Baja, Mártonszállási út 98.

A legjobbra törekedni egyszerre lehet hasznos és mérgező tulajdonság. De hol van a határ a kettő között, és hogyan lehet elengedni a tökéletesség hajszolását?

Fotó: Julia Caesar/Unsplash

„Nem vagyok elég jó.” Ha annyi pénzem lenne, ahányszor ez a mondat megfordult a fejemben, rég a magánrepülőmön tartanék Malibu felé. Ha te fejedben is gyakran átsuhannak hasonló gondolatok, könnyen lehet, hogy a maximalisták táborát erősíted. De mit jelent ez pontosan?

A maximalizmus, más szóval a perfekcionizmus (tökéletességre törekvés) esetében a rendre, a hibátlanságra gondolunk. Azonban a perfekcionizmusra való hajlam ritkán jár együtt az elégedettség érzésével. Komplex jelenségről van szó, ami több oldalról is megközelíthető. Léteznek olyan feladatok, ahol megéri és fontos maximálisan teljesíteni. Például egy szerződés megírása, átolvasása, egy ajánlat elkészítése a lehető legnagyobb precizitást igényli. Egy orvosnak is 100%-ot kell nyújtania a munkája során. Viszont vannak egyéb területek, ahol közel sem szükséges a tökéletes eredményre törekedni. Legyen szó akár a takarításról, amikor nem baj, ha néhány porcica tovább gubbaszt az ágyad alatt. Egy biztos, ha a perfekcionizmus hajt, könnyen elveszítheted a kontrollt, és azon kapod magad, hogy csak kergeted a túlzott elvárásokat.

Ha egyszer gyökeret ereszt

Hogy megértsük önmagunkat olykor a lelkünk mélyére kell ásnunk. Egészen a gyermekkorunkig utazhatunk vissza, ahol először gyökeret eresztett bennünk a maximalizmus. Gyerekként a szüleink, a közeli hozzátartozóink támasztottak velünk szemben elvárásokat, amelyeknek szerettünk volna megfelelni. Ha ezek az elvárások önmagunkhoz képest túl nagynak bizonyultak, akkor a családtagoktól kapott visszajelzések alapján kialakulhatott bennünk az elégedetlenség érzése. Elkezdtünk vágyni az elismerésre, és közben tartani kezdtünk a kudarctól. Mindezek mellé önbizalomhiány és bűntudat párosult. Vigyázni kell, mert a maximalizmus pont ezekből az érzésekből táplálkozik.

A maximalizmus következményei

Előfordulhat, hogy a legjobbra törekvés miatt elkezdjük halogatni feladatainkat, mert rettegünk a hibázástól. A struccpolitika, hogy inkább homokba dugjuk a fejünket, még jobban erősíti bennünk a bűntudatot és a szorongást.

A megfelelési kényszer egy erős késztetés, ami szorongásos tüneteket, sőt, akár depressziót is okozhat. Gondolj csak bele, hogy egy másik, számunkra fontos személy elismerésének, szeretetének megszerzése érdekében mennyi mindent képesek vagyunk megtenni. Folyamatosan készültségben kell élni, hogy a világból érkező kihívásokra tökéletesen reagáljunk. Nem csoda, hogy előbb-utóbb kimerül tőle az ember, esetleg megbetegszik. A maximalizmus nagyon megterhelő és kimerítő tud lenni. A tartós szorongás és hangulati zavarok következtében a maximalisták felnőttkorban sokkal rosszabb egészségügyi állapotba kerülhetnek. Feladhatják tanulmányaikat, a munkájukat, elmenekülhetnek párkapcsolataikból. A szubjektív tökéletlenségük ezáltal valódi bukásokhoz, sikertelenséghez vezethet.

Menj be az oroszlán barlangjába

Ha azt érzed a saját maximalizmusod eluralkodott feletted, sosincs késő tenni ellene. Menj be az oroszlán barlangjába, és nézz szembe vele! Számtalan eszköz áll rendelkezésedre, amelyek segítségével feloldhatod a megfelelési kényszert.

1.  Felismerés

A legfontosabb lépés maga a felismerés, hogy tisztába kerülj a saját helyzeteddel. Utána kezdődhet el a munka nehezebb része. Fontos, hogy alapos önismeretre tegyél szert, és megértsed ki vagy mi áll a perfekcionista felfogásod mögött. Ebben a Lélek Központ segítségét is kérheted, ahol nagy szakértelmű coachok és pszichológusok segítségével fejlesztheted a személyiségedet. Akár az önismereti óráinkon vagy tréningjeinken veszel részt, segítünk közelebb kerülni önmagad megértéséhez.

2. Merj segítséget kérni

Ha belátod, hogy a lényeg maga a fejlődés, nem pedig a tökéletesség állapotának elérése, akkor máris megtetted az első lépést a változás útján. Amikor elviselhetetlennek tűnik a szorongás egy-egy vizsga vagy prezentáció előtt, tedd fel magadnak a kérdést: mi a legrosszabb, ami történhet? Ez segíthet realizálni a helyzet valódi súlyát. A szorongás leküzdésével pedig a személyes kapcsolataid is fejlődhetnek.

3. Listázás

Nem utolsó sorban, nagyon hasznos módszer a listázás. Gondold végig magadban, hogy melyek azok a teendők, ahol megéri maximalistának lenned és melyek azok, ahol a 80%-os eredmény is elég. Egy papír mindkét oldalára listázz ki 5-5 tevékenységet, és mindegyik tevékenységhez írj egy időintervallumot, hogy mennyi időt fogsz foglalkozni vele. Amikor lejár az idő, akkor hagyd abba a feladatot. Ezzel a módszerrel szuperül fejlesztheted az időbeosztásod feletti kontrollt.

Higgy nekem, megéri a fáradozást a saját beállítódásod megváltoztatása egy jobb és pozitívabb énkép kialakulása érdekében. Fontos, hogy megengedd magadnak a hibázás lehetőségét, és tanuld meg, a tökéletes helyett sokszor elég csak simán jónak lenni.

Ajánlott cikkek