Telefon

+36 30 217 7862 (17:00-20:00 között hívható)

E-mail

info@lelekkozpont.com

Az időpontok helyszíne

Baja, Mártonszállási út 98.

Mi a függőség vagy  szenvedélyprobléma? Mindenekelőtt   egy  megküzdési kísérlet a nehezen elviselhető valósággal. Márpedig  kinek ne lenne  nehéz   napjaink olykor bizonytalan valóságával megküzdeni, ahhoz alkalmazkodni,  pláne abban jól is lenni? 

Mindannyian éreztük már úgy, hogy legszívesebben elbújnánk a problémáink elől,  vagy másokat hibáztattunk ahelyett, hogy szembenéznénk a nehézségeinkkel.  Mivel a  szenvedélybetegségek  kialakulására szempontjából ez a gondolkodás  a meghatározó, sokat tanulhatunk  azoktól, akik a józanodás  mellett döntve az  önmagukért való felelősségvállaló gondolkodást már sikerrel alkalmazzák  életvezetésükben. 

Annál is inkább így van ez, mert talán nem is gondolnánk mennyire nagy az esélyünk arra, hogy tudtunk nélkül valamilyen módon éppen ránk is hatással van egy közeli vagy távoli környezetünkben élő személy szenvedélyproblémája. 

Dr. Kelemen Gábor  neves addiktológus szerint aligha  van manapság olyan család vagy  közösség, amelyben ne volnának szenvedélyproblémával küzdő emberek;  Dr. Szikszay Petronella addiktológiai osztályvezető főorvos  saját kutatási eredményei alapján úgy véli, ma hazánkban  négymillió érintettről beszélhetünk,  csak az alkoholizmus kérdésében. 

Hogyan lehetséges ez? A magyarázat abban rejlik, hogy az alkoholizmus családra  gyakorolt hatásai az utánuk következő generációk életére is kiterjesztik  jellegzetes, negatív hatásukat – akár anélkül, hogy ők maguk bármilyen függőséghez folyamodtak volna, vagy  egy korty alkoholt is fogyasztottak volna valaha.

Mi az érzelmi józanság? 

A józan gondolkodás, vagy józan  paraszti ész kifejezést mindenki ismeri, nem szükséges megmagyaráznunk ahhoz,  hogy értsük  a  jelentését. 

Az érzelmi józanság a józanság egy tágabb fogalma, amely a  szenvedélybetegségek kiterjedt hatásaira reagál.  Jelentésének lényege  az önmagunkért és másokért való szeretetteljes  felelősségvállalás egyensúlya – alapja ezért az önmagunkkal és másokkal való tápláló, támogató  és örömteli kapcsolatok megléte. Amikor ez  a terület az életünkben hiányokat szenved, az egyensúly megteremtéséhez   egyéni  erőforrásaink  felfedezése és mozgósítása szükséges – mentálhigiénés tanácsadóként ebben segítek. 

Az érzelmi józanság azt tanítja nekünk, hogyan tudunk örömteli módon jelen lenni az életünkben, hogyan  tudjuk igazán megélni a napjainkat és  nem csak túl lenni azokon, szinte  átrohanva  az értékes éveinken.  

Az érzelmi józanság jelentése tehát egyszerű, alkalmazni  azonban nem mindig könnyű. A tanácsadás során   a megvalósítás egyéni lehetőségeit járjuk körül. 

Még konkrétabban, mi mindenről szólhat egy tanácsadás? 

Alapvetően két  irányt vehetnek a beszélgetések : 

1. Mentálhigiénés  tanácsadás

A mentálhigiénés vagy segítő beszélgetés alapvetően  egészséges személyek átmenti egyensúlyvesztése esetén alkalmazható. 

A találkozókon az  érzelmi józanság   szempontjából fedezzük fel,  majd mozgósítjuk  azon  személyes erőforrásait, amelyek visszavezetik  a lelki egyensúlyához. Természetesen nem szó szerinti tanácsadásról van szó: az Ön, minden emberben meglévő bölcsessége  a kiindulópont , én csak a szemüveget  kínálom  a saját megoldásai  megtalálásához. 

2. Edukáció/ ismeretterjesztés 

Ön kérhet kizárólag tájékoztatást  a lelki egészség kérdését érintő bármely területen, beleértve a szenvedélyproblémákat is.

A szenvedélybetegségeket   még ma is  nagy szégyen lengi körül – az  alkoholizmusra fokozottan igaz ez. A szégyen és  a tanácstalanság miatt a családok leggyakrabban bezárkóznak és próbálják ugyanúgy tovább élni az életüket, mint mielőtt  a szenvedélybetegség okozta káosz elszabadult volna.  A konzultációkon az akár több generációs  tabuk és tájékozatlanság falait törjük át, hogy bejusson  a segítség minden családtaghoz,  akinek égetően nagy  szüksége  van rá. 

Alkoholbetegek felnőtt gyermekeit és unokáit  is szeretettel várom, velük a szenvedélybetegségek utódokra gyakorolt hatásainak izgalmas kérdéseit járjuk körül. 

Szenvedélybetegek részére,  azaz konkrét, már elszabadult, kezelhetetlen,  káros  viselkedés egyértelmű jelenléte esetén szintén e szolgáltatás keretein belül nyújtok  teljes körű tájékoztatást a hosszú távú és eredményes felépülést nyújtó lehetőségekről.

Az, hogy  a találkozók alkalmával  részemről segítő beszélgetés  vagy   edukatív szolgáltatás nyújtható-e,  a   probléma  mélységétől és az egyéni igényektől  függ, minden esetben egyéni megállapodás kérdése. 

Az általam alkalmazott ‘érzelmi józanság’ szemléletből adódóan ugyanakkor minden konzultáció – önkéntelenül is –  tartalmaz edukációs, vagyis ismeretterjesztő elemeket. 

Érdemes nekem  bejelentkezni a  tanácsadásra? 

Ha  Ön hajlamos magában tartani a problémáit és  hosszú időn át egyedül rágódni  a nehézségein mert  nehezen fogalmazza meg azokat, szégyell beszélni róluk vagy nem bízik abban, hogy bárki is megérthetné amiben van,

akkor azt gondolom, biztosan.   

Emellett, ha  az érzelmi józanság  kifejezés kíváncsiságot ébresztett  Önben az  könnyen lehet, hogy azért van, mert dolga  van vele. 

Tíz  éves szakmai,  és személyes tapasztalataim alapján is  bátran állíthatom: nincs az életnek olyan területe, amelyen az érzelmi józanság szemlélet ne lendítene. 

Pincz Adrienn – A Lélek Központ mentálhigiénés tanácsadója

Bejelentkezés: +36302177862 // info@lelekkozpont.com

Ajánlott cikkek