5 tipp, hogy megküzdj a stresszel!

A stressz az élet sava borsa, mondja Selye János magyar stresszkutató. Mindannyiunkat érint, ugyanakkor azt, hogy mit kezdünk vele, ki-ki megválaszthatja. Lássunk most 5 tippet, hogy tudatosan kezeljük a hétköznapi stresszhelyzeteket! 


1. Ismerd a tested jelzéseit! Rohanó világunkban gyakran háttérbe szorul, hogy tudatosan figyeljük testünk üzeneteit. A stressztünetek tudatosítása rendkívül fontos, hiszen jelzi, hogy érdemes tenned valamit. Van, akinek erős fejfájás, van akinek gyomorgörcs, esetleg izomfájdalmak jelzik a stressz jelenlétét. Te tudod, hogy hol jelenik meg először a testedben amikor stresszes vagy? 

2. Tudj nem-et mondani! Napjainkban gyakran túlterheltek vagyunk, hajt minket a teljesítési vágy, a megfelelési igény ezért gyakran akkor is igent mondunk a családtagjaink, barátaink, munkatársaink kérésére, amikor pontosan tudjuk, hogy nemet kellene. Tanuld meg ennek konstruktív módját, hogy védd a saját határaidat. 

3. Sajátítsd el az értő figyelem technikáját! Konfliktusaink és az ezzel járó stressz gyakran abból fakad, hogy félreértjük egymást vagy saját belső projekcióink vezérelnek egy-egy helyzetben. Ha törekszel arra, hogy valóban értsd a másik igényeit, azzal képes leszel csökkenteni hétköznapi stresszhelyzeteid számát. 

4. Relaxálj! Szerencsére nem szükséges napi több órát meditálni ahhoz, hogy megőrizd lelki egyensúlyodat. Rendkívül sok olyan praktikus technika áll rendelkezésre, amely napi 5 perc gyakorlással hozzájárul ahhoz, hogy megelőzzük a stresszbetegségeket, ráadásul végezheted nyitott szemmel, a tömegközlekedésen, autóban és a munkahelyeden egyaránt. 

5. Tudatosítsd a hatásod a történésre! Ha történik veled valami, ami bosszant gondold végig, hogy mekkora a hatásod a helyzetre! Csak rajtam múlik? Valamilyen mértékben rajtam is, de rajtam kívülálló okai is vannak? Esetleg egyáltalán nem rajtam múlik, 0% a hatásom? Ha van rá hatásod valamilyen mértékben (az előbbi kettő opció) akkor érdemes valamit tenned, amennyiben nem, úgy érdemes levezetni a benned lévő feszültséget (pl sporttal, zenével, szórakozással, átkeretezéssel, relaxációval stb.) mert minden megoldásba fektetett energia csak méginkább stresszel tölthet el.  

Tarts velünk Stresszmentesítő tréningünkön november 23-án és sajátítsd el a fent említett módszerek gyakorlati alkalmazását más témák kíséretében! Diákoknak és párban érkezőknek kedvezményt biztosítunk a részvétel díjából!